Ako získam prístup do schránky: Kompletný sprievodca

Vytvorené 17 september, 2024
schránka

Schránka je dočasný úložný priestor, kde sa informácie ako text, obrázky alebo súbory uchovávajú pri kopírovaní alebo vystrihnutí pred vložením inam. Napriek jej užitočnosti mnohí používatelia nevedia, ako priamo pristupovať k schránke, aby si mohli prezerať jej obsah alebo ju efektívne spravovať. Či už používate Windows, macOS alebo mobilné zariadenia ako Android alebo iOS, existujú rôzne spôsoby, ako otvoriť a ovládať históriu schránky. V tejto príručke vysvetlíme, ako pristupovať k schránke na rôznych platformách, a podelíme sa o užitočné tipy, ako túto funkciu využiť na maximum. Ak ste si niekedy položili otázku: „Ako sa dostanem do schránky“, čítajte ďalej, kde nájdete všetko, čo potrebujete vedieť.

Ako získať prístup k schránke v systéme Windows

V systéme Windows sa prístup k schránke zjednodušil zavedením histórie schránky v najnovších verziách, ako sú Windows 10 a Windows 11. Prístup do schránky:

  • Stlačením klávesu Windows + V otvorte históriu schránky. Tu si môžete pozrieť všetky položky, ktoré ste nedávno skopírovali.
  • Históriu schránky môžete povoliť tak, že prejdete do časti Nastavenia > Systém > Schránka a potom prepnete na možnosť „História schránky“.

Táto funkcia vám tiež umožňuje pripnúť často používané položky a synchronizovať schránku na viacerých zariadeniach po prihlásení do konta Microsoft.

Prístup k schránke v systéme macOS

Aj keď macOS nemá vstavaného správcu schránky ako Windows, stále existujú spôsoby, ako do schránky pristupovať:

  • K základnej funkcii schránky v systéme macOS sa dostanete stlačením Cmd + C na kopírovanie a Cmd + V na prilepenie.
  • Ak chcete zobraziť obsah schránky, otvorte Finder a prejdite na Upraviť > Zobraziť schránku. Zobrazí sa posledná položka skopírovaná do vašej schránky.
  • Pre tých, ktorí potrebujú väčšiu kontrolu, môžu správcovia schránok tretích strán, ako napríklad Paste alebo Clipy, ponúknuť vylepšené funkcie, ako je história schránky a viacero schránok.

Ako získať prístup do schránky na zariadeniach so systémom Android

V systéme Android sa prístup k schránke mierne líši v závislosti od používaného zariadenia a klávesnice:

  • Ak chcete získať prístup do schránky na väčšine zariadení so systémom Android, dlho stlačte ľubovoľné textové pole a zo zobrazených možností vyberte položku Schránka. Zobrazí sa vaše nedávno skopírované položky.
  • Niektoré klávesnice pre Android, napríklad Gboard, majú tiež vstavaných správcov schránky. Ak chcete zobraziť skopírovaný obsah, v aplikácii Gboard klepnite na ikonu schránky na hornom paneli s nástrojmi.
  • Položky schránky sa zvyčajne vymažú po reštartovaní zariadenia, hoci niektoré aplikácie môžu ukladať skopírované položky dlhšie.

Prístup do schránky na zariadeniach so systémom iOS

Na rozdiel od Androidu nemá iOS zabudovaného správcu schránky. Svoju schránku však stále môžete spravovať niekoľkými jednoduchými metódami:

  • Ak chcete vložiť čokoľvek zo schránky, jednoducho dlho stlačte v textovom poli a vyberte možnosť Prilepiť.
  • Pre pokročilejšiu správu schránky môžu aplikácie tretích strán ako Paste alebo Clipboard++ ponúkať funkcie, ako je história schránky a synchronizácia medzi zariadeniami.
  • Ak spolu s iPhonom používate Mac, funkcia Univerzálna schránka vám umožňuje kopírovať na jedno zariadenie Apple a prilepiť na iné, čím sa schránka sprístupní v celom ekosystéme Apple.

Záver

Pochopenie toho, ako pristupovať a spravovať schránku, môže výrazne zlepšiť vašu produktivitu, či už používate Windows, macOS, Android alebo iOS. Každá platforma má svoj vlastný spôsob prístupu k histórii schránky a vylepšenia funkčnosti schránky. Oboznámením sa s týmito nástrojmi môžete zefektívniť svoj pracovný postup a zefektívniť každodenné úlohy. Už sa nemusíte čudovať, „ako sa dostanem do schránky“ – teraz to už viete!

schránka

Schránka je dočasný úložný priestor, kde sú položky ako text, obrázky a súbory uložené po skopírovaní alebo vystrihnutí. Hlavným účelom je umožniť jednoduchý prenos obsahu medzi rôznymi aplikáciami alebo miestami v rámci zariadenia.

Na zariadeniach so systémom Android sa väčšina údajov zo schránky po reštarte vymaže. Používanie aplikácií tretích strán, ako je Clipper alebo vstavaný správca schránky klávesnice Gboard, vám však umožňuje ukladať položky a uchovávať ich aj po reštarte.

Áno, zariadenia Windows aj Apple umožňujú synchronizáciu schránky medzi zariadeniami. V systéme Windows je táto funkcia dostupná prostredníctvom histórie schránky a vášho účtu Microsoft. Na zariadeniach Apple funkcia Universal Clipboard umožňuje synchronizáciu schránky medzi systémami macOS, iOS a iPadOS, pokiaľ ste na všetkých zariadeniach prihlásení do rovnakého Apple ID.